Nykyisin useimmat käsipäätteet muistuttavat ulkoisesti älypuhelinta, mutta sisältävät usein myös viivakoodinlukijan. Markkinoilta löytyy myös järeämpiä laitteita fyysisellä näppäimistöllä ja järeällä suojauksella.
Juuri sinun tarpeisiisi sopivan käsipäätteen valinnassa tulee ottaa huomioon useita seikkoja. Äkkiseltään tuotevalikoiman selaaminen voi tuntua vaikealta, varsinkin kun alat valikoimaan käsipäätettä sopivin ominaisuuksin ja miettimään lisävarustetarpeita tai huoltosopimuksia. Tämän artikkelin tavoitteena on antaa sinulle kattava perusymmärrys käsipäätteistä, jotta löydät juuri sinun tarpeisiisi sopivan laitteen itsenäisesti tai avustuksellamme.
Artikkeli käsittelee käsipääteitä yleisesti, eikä käy läpi tietyn laitteen ominaisuuksia. Autamme mielellämme käsipäätteen valinnassa.
Mihin käsipäätettä käytetään?
Oleellisin asia käsipäätettä valitessa on sen käyttöympäristö. Oikeanlainen ja riittävillä ominaisuuksilla varustettu laite tehostaa työtä ja tekee siitä mielekkäämpää. Käsipäätteitä näkee käytössä miltei kaikkialla, missä toimitaan QR- tai viivakoodien kanssa. Alla muutama esimerkki käsipäätteiden käyttökohteista.
- Varastonhallinnassa: Tavaroiden vastaanotto, inventointi ja lähetysten tarkistaminen.
- Logistiikassa: Kuljetusten seuranta ja pakettien skannaus.
- Vähittäiskaupassa: Tuoteinformaation tarkistus ja asiakaspalvelu.
- Kenttätyössä: Työtehtävien dokumentointi ja tiedonsiirto reaaliajassa.
- Terveydenhuollossa: Potilastietojen käsittely ja lääkelogistiikka.

Käsipäätteiden valmistajat

Suurimmat käsipäätevalmistajat ovat Zebra ja Honeywell. Kummankin valmistajan valikoimasta löytyy kattava valikoima käsipäätteitä sekä myös teollisuuteen sopivia tulostusratkaisuja. Suomen markkinoilta löytyy myös pienempien käsipäätevalmistajia laitteita, jotka pystyvät tarjoamaan laadukkaita laitteita työvaiheeseen kuin työvaiheeseen. Näistä esimerkkeinä ovat muun muassa Unitech ja Datalogic.
Käsipäätteellä käytettävät järjestelmät
Käsipäätteissä on paljon konfiguroitavissa olevia ominaisuuksia. Käsipäätehankintoja suunnitellessa on hyvä käydä keskusteluja järjestelmätoimittajan kanssa laitteiden yhteensopivuudesta käytössä olevan WMS- tai ERP-järjestelmän kanssa. Näin vältät mahdolliset harmit laitteen konfiguroinnin suhteen. Monesti isommat käsipääteprojektit on hyvä aloittaa esimerkiksi muutaman testilaitteen hankinnalla.

Käsipäätteen ominaisuudet
Käsipäätettä valittaessa kannattaa miettiä tarkasti, millaisissa olosuhteissa ja miten laitetta tullaan käyttämään. Listasimme ominaisuudet, jotka sinun kannattaa huomioida valintaa tehdessä ja kerromme, miksi kyseisillä ominaisuuksilla on merkitystä.