Rekisteröityneenä saat 5% alennuksen ostoskorin arvosta

Käsipäätteen valitseminen

Nykyisin useimmat käsipäätteet muistuttavat ulkoisesti älypuhelinta, mutta sisältävät usein myös viivakoodinlukijan. Markkinoilta löytyy myös järeämpiä laitteita fyysisellä näppäimistöllä ja järeällä suojauksella.

Juuri sinun tarpeisiisi sopivan käsipäätteen valinnassa tulee ottaa huomioon useita seikkoja. Äkkiseltään tuotevalikoiman selaaminen voi tuntua vaikealta, varsinkin kun alat valikoimaan käsipäätettä sopivin ominaisuuksin ja miettimään lisävarustetarpeita tai huoltosopimuksia. Tämän artikkelin tavoitteena on antaa sinulle kattava perusymmärrys käsipäätteistä, jotta löydät juuri sinun tarpeisiisi sopivan laitteen itsenäisesti tai avustuksellamme.

Artikkeli käsittelee käsipääteitä yleisesti, eikä käy läpi tietyn laitteen ominaisuuksia. Autamme mielellämme käsipäätteen valinnassa.

Mihin käsipäätettä käytetään?

Oleellisin asia käsipäätettä valitessa on sen käyttöympäristö. Oikeanlainen ja riittävillä ominaisuuksilla varustettu laite tehostaa työtä ja tekee siitä mielekkäämpää. Käsipäätteitä näkee käytössä miltei kaikkialla, missä toimitaan QR- tai viivakoodien kanssa. Alla muutama esimerkki käsipäätteiden käyttökohteista.

  • Varastonhallinnassa: Tavaroiden vastaanotto, inventointi ja lähetysten tarkistaminen.
  • Logistiikassa: Kuljetusten seuranta ja pakettien skannaus.
  • Vähittäiskaupassa: Tuoteinformaation tarkistus ja asiakaspalvelu.
  • Kenttätyössä: Työtehtävien dokumentointi ja tiedonsiirto reaaliajassa.
  • Terveydenhuollossa: Potilastietojen käsittely ja lääkelogistiikka.

Viivakoodinluenta

Käsipäätteiden valmistajat

Suurimmat käsipäätevalmistajat ovat Zebra ja Honeywell. Kummankin valmistajan valikoimasta löytyy kattava valikoima käsipäätteitä sekä myös teollisuuteen sopivia tulostusratkaisuja. Suomen markkinoilta löytyy myös pienempien käsipäätevalmistajia laitteita, jotka pystyvät tarjoamaan laadukkaita laitteita työvaiheeseen kuin työvaiheeseen. Näistä esimerkkeinä ovat muun muassa Unitech ja Datalogic.

Käsipäätteellä käytettävät järjestelmät

Käsipäätteissä on paljon konfiguroitavissa olevia ominaisuuksia. Käsipäätehankintoja suunnitellessa on hyvä käydä keskusteluja järjestelmätoimittajan kanssa laitteiden yhteensopivuudesta käytössä olevan WMS- tai ERP-järjestelmän kanssa. Näin vältät mahdolliset harmit laitteen konfiguroinnin suhteen. Monesti isommat käsipääteprojektit on hyvä aloittaa esimerkiksi muutaman testilaitteen hankinnalla.

Käsipäätesovellus

Käsipäätteen ominaisuudet

Käsipäätettä valittaessa kannattaa miettiä tarkasti, millaisissa olosuhteissa ja miten laitetta tullaan käyttämään. Listasimme ominaisuudet, jotka sinun kannattaa huomioida valintaa tehdessä ja kerromme, miksi kyseisillä ominaisuuksilla on merkitystä.

Kestävyys – Miten käsipääte kestää kolhuja?

Lähtökohtaisesti ammattikäyttöön tarkoitetut käsipäätteet ovat kuluttajakäyttöön suunniteltuja matkapuhelimia kestävämpiä. Useimmat valmistajat ilmoittavat laitteensa IP-luokituksen ja pudotustestien tulokset. IP-luokitus (Ingress Protection) on kansainvälinen standardi, joka määrittelee sähkölaitteiden koteloinnin suojaustason esineiltä, pölyltä ja vedeltä. Pudotustestitulokset saatetaan ilmoittaa vain tietyltä korkeudelta tehtyinä tai erinäisten standardien mukaan toteutettuina.

Kestävyyteen voidaan vaikuttaa suojakuorilla ja näytönsuojalaseilla.

Akun kapasiteetti – Miten varmistan, ettei käsipäätteen akku lopu kesken vuoron?

Jos käsipäätettä käytetään kylmissä olosuhteissa, ilman mahdollisuutta ladata laitetta vuoron aikana kannattaa kiinnittää huomiota akun kapasiteettiin. Monista käsipäätteistä löytyy nykyään myös ns. ”Hot swap” ominaisuus, joka mahdollistaa akun vaihtamisen ilman laitteen käytön keskeytymistä.

Tehdäänkö työtä useassa vuorossa? Jos käsipääte ei ole henkilökohtainen, vaan siirtyy suoraan seuraavan vuoron käyttöön edellisen lopussa kannattaa miettiä, onko akun riittämisen kannalta tarpeellista hankkia laitteisiin vaihtoakut, jotka voivat olla laturissa odottamassa vai riittääkö isomman kapasiteetin omaava akku käytön varmistamiseen.

Viivakoodinlukija – Voiko käsipäätteellä lukea viivakoodeja

Usein käsipäätteen voi valita joko tavallisella viivakoodinlukijalla (koodi luetaan esim. 50 cm etäisyydet), DPM-lukijalla (Direct Part Marking = suoramerkintä) tai pidempiin matkoihin optimoidulla lukijalla.

Tavallinen viivakoodinlukija on edullisempi ratkaisu ja riittää useimmille lukumatkojen ollessa alle puoli metriä. DPM-lukijat mahdollistavat kaiverretun tai laseroidun koodin lukemisen suoraan kappaleesta. Jos viivakoodeja halutaan lukea kauempaa, tulee pidemmille matkoille optimoitu versio kysymykseen.

Viivakoodinlukijan kykyyn lukea viivakoodi pidemmiltä matkoilta vaikuttaa myös oleellisesti QR-/viivakoodin fyysinen koko.

RFID-ominaisuus käsipäätteessä

Käsipääte voi olla myös RFID-tunnistamiseen soveltuva. RFID-teknologia on radioaaltoihin perustuva etäluentatapa, joka vaatii erilaiset tunnisteet, kuin QR- ja viivakooditeknologiaan tarkoitetut ”normaalit” käsipäätteet. RFID-käsipäätteestä voi kuitenkin löytyä lukija QR- ja viivakoodeille.

Joihinkin ”normaaleihin” käsipäätteisiin on saatavilla lisävarusteena RFID-lukija.

Yhteys – voinko soittaa käsipäätteellä?

Käsipäätteitä on saatavilla sekä WLAN, että 5G versioina. Varastologistiikassa edullisempi Wi-Fi yhteydellä toimiva WLAN versio on usein riittävä. Liikkuvassa työssä, jossa Wi-Fi yhteyttä ei ole käytettävissä tarvitaan 5G versio.

Myös tilanteissa, joissa käsipääte toimii myös käyttäjän työpuhelimena, tulee valita 5G versio.

Näppäimistö – Onko käsipäätteeseen saatavilla fyysinen näppäimistö?

Fyysinen näppäimistö vai kosketusnäyttö? Nykypäivänä useimmista käsipäätteistä ei löydy fyysistä näppäimistöä. Fyysisen näppäimistön omaavat laitteet ovat usein selkeästi peruslaitteita selkeästi kalliimpia. Jos sinulla ei ole erityistä tarvetta näppäimistöllä varustettuun, pärjäät todennäköisesti kosketusnäytöllisellä.

Fyysisellä näppäimistöllä varustettuja käsipäätteitä näkee paljon raskaassa teollisuudessa. Onnistuuhan näppäimistöllisen päätteen käyttäminen helpommin paksut käsineet kädessä!

Muisti – Mitä merkitystä käsipäätteen muistilla on?

Käsipäätteissä muisti ilmoitetaan usein muodossa 6/64 GB. Ensimmäinen luku 6 tarkoittaa RAM-muistia (Random access memory). RAM:illa käytetään käynnissä olevia sovelluksia ja toimintoja. Mitä suurempi RAM-muisti on sitä enemmän/raskaampia sovelluksia voi olla yhtä aikaa käytössä, ilman että laitteen toiminta hidastuu huomattavasti.

Toinen luku, 64 GB tarkoittaa ROM-muistia (Read Only Memory) ROM-muisti on se tallennustila, johon laite tallentaa pysyvästi sovelluksia, tiedostoja ja muuta dataa. Jos laitteessa käytetään monia sovelluksia tai tallennetaan suuria tiedostoja, kuten valokuvia ja videoita, on hyvä huomioida myös muistikapasiteetin määrä.

Valittaessa käsipäätettä RAM-muistin tarve riippuu, millaisia sovelluksia laitteella käytetään. ROM-muistin osalta on hyvä valita vähintään 64 GB versio. Näin varmistetaan, että laitteessa on riittävästi tallennustilaa tulevaisuudessa myös järjestelmäpäivityksiä varten.

Yhteenvetona, 6/64 GB tarkoittaa, että käsipäätteessä on 6 GB RAM-muistia ja 64 GB tallennustilaa, joka riittää useimmille peruskäyttöön ja keskikokoisille sovelluksille.

Käyttöjärjestelmä – Miksi uudessa käsipäätteessä on ”vanha” käyttöjärjestelmä?

Nykyään miltei jokaisesta käsipäätteestä löytyy Android-käyttöjärjestelmä.

Käyttöjärjestelmän osalta on tärkeä valita sellainen, joka toimii käytössä olevien sovellustesi kanssa.

Käsipäätteissä Android-käyttöjärjestelmä tulee yleensä muutaman ”sukupolven” jäljessä siitä, mitä esimerkiksi matkapuhelimista löytyy.

Käsipäätteisiinkin tulee ajoittain järjestelmäpäivityksiä, jotka ovat tärkeitä ladata tietoturvankin kannalta. Kannattaa huomioida, että esimerkiksi, Zebra tai Honeywell eivät tarjoa ilmaisia käyttöjärjestelmäpäivityksiä läpi laitteen käyttöiän, vaan niistä tulee maksaa erikseen. Saatavilla on myös huoltosopimuksia, joihin myös käyttöjärjestelmän päivitykset kuuluvat.

Kuitenkin joillakin valmistajilla, kuten Unitech käyttöjärjestelmäpäivitykset ovat ilmaisia.

Ota yhteyttä, niin autamme soveltuvan laitteen valinnassa!