Rekisteröityneenä saat 5% alennuksen ostoskorin arvosta

UHF-tunnistamisen perusteet ja toimintaperiaatteet

UHF (Ultra High Frequency) -tunnistaminen on radiotaajuiseen etätunnistukseen perustuva teknologia, joka toimii taajuusalueilla 860–960 MHz. Tarkka käytettävä taajuusalue vaihtelee maakohtaisesti ollen esimerkiksi Suomessa 865,6–867,6 MHz. UHF-teknologian käyttöä suunniteltaessa on tärkeää huomioida myös maa- tai maanosakohtaiset rajoitukset ja säädökset. Tässä artikkelissa keskitytään passiivisen UHF-teknologian läpikäyntiin.

RFID-tulostus

Mitä tarvitaan UHF-teknologian käyttämiseksi?

UHF-teknologiaan pohjautuvat järjestelmät koostuvat käytännössä UHF-tunnisteista, -antenneista, -lukijoista sekä -luentaohjelmistoista:

  • UHF-tunniste koostuu pienestä mikrosirusta sekä sitä ympäröivästä antennista. Passiivisessa UHF-tunnisteessa ei ole erillistä virtalähdettä, vaan se saa tarvittavan energiansa UHF-antennin välittämistä radioaalloista.
  • UHF-antennin tehtävä on välittää ja vastaanottaa radioaaltoja lukukeilassa olevilta tunnisteilta vieden tunnistetiedot lukijalle.
  • UHF-lukija on käytännössä tietokone, joka mahdollistaa UHF-luennan sekä tietojen prosessoinnin. Myös kannettavia UHF-lukijoita löytyy markkinoilta useita erilaisia. Tuolloin Android käsipäätteeseen on integroitu UHF-antenni, joka mahdollistaa luennan. Markkinoilla on tarjolla myös esimerkiksi USB-porttiin kiinnitettäviä laitteita, joissa lukija ja antenni ovat samassa paketissa.
  • UHF-luentaohjelma voi käytännössä olla mikä tahansa järjestelmä, joka kykenee ottamaan vastaan lukijalta tulevat luentatiedot. Usein olemassa olevissa ERP tai WMS järjestelmissä ei ole tämän kaltaista tukea, vaan tätä varten tulee hankkia erillinen ohjelmisto.
UHF-tunnisteet
UHF-lukijat

Miksi valitsisin UHF-teknologian?

Viivakoodi- ja UHF-teknologioita on vertailtu keskenään hyvin paljon. Tästä huolimatta hyvin useat sovellukset käyttävät molempia teknologioita rinnakkain niiden eri vahvuuksien takia. Voisi sanoakin, että kyseiset teknologiat eivät kilpaile keskenään vaan enemmänkin tukevat toisiaan. Alle on listattu UHF-teknologian hyötyjä:

  • Mahdollistaa hyvien lukuominaisuuksien takia manuaalisten toimintojen automatisoinnin.
  • Pitkä lukuetäisyys tuo nopeutta muun muassa varaston inventointiin.
  • UHF-tunnisteet ovat monikäyttöisiä ja tietoa pystytään muuttamaan.
  • Tunnisteiden lukeminen ei vaadi suoraa näköyhteyttä. Tunnisteet ovat mahdollista lukea jopa metrin paksuisen puutavaranipun lävitse!
  • UHF-tunnisteiden hinta on suhteellisen edullinen (vrt. patterikäyttöiset tunnisteet)

Yleiset käyttökohteet

UHF-tunnistamisesta on viimeisten vuosikymmenien aikana tullut todella yleistä ja se tulee vastaan usein myös arkisia asioita hoitaessa. Tyypillisiä kohteita UHF-teknologialle on:

Logistiikka ja toimitusketjun hallinta: Mahdollistaa nopean ja automaattisen tuotteiden seurannan sekä täydennystilaukset. Tiesitkö, että Älykaappi ja Älyvarasto pohjautuvat myös UHF-teknologiaan!

Vähittäiskauppa: Parantaa varastonhallintaa, vähentää hävikkiä, tehostaa kassaprosesseja ja nopeuttaa myymäläinventointia huomattavasti. Huom! Saatat löytää UHF-tunnisteen vaikka urheiluliikkeessä hintalapun yhteydestä.

Terveydenhuolto: Seurantajärjestelmät sairaaloissa potilaiden, lääkkeiden, laitteiden ja instrumenttien tunnistamiseen. UHF mahdollistaa automaattisen tunnistamisen lisäksi tarkan jäljitettävyyden.

Valmistava teollisuus: Auttaa tuotantoprosessien optimoinnissa ja laadunvalvonnassa.

Kuormalavan tunnistus

Rajoitteet

Vaikka UHF on tehokas ja monikäyttöinen teknologia, siihen liittyy myös haasteita, jotka ovat hyvä huomioida:

  • Metalli ja neste voivat aiheuttaa häiriöitä, mikä vaikeuttaa tunnistusta.
  • UHF-antennit lukevat käytännössä kaiken mitä sen ilmapallomaisessa lukukeilassa on. Jos siis haluat lukea tarkasti yksittäisiä kappaleita, niin viivakoodi tai NFC saattaa olla järkevämpi vaihtoehto.
  • UHF-tunnisteiden saaminen tuotteisiin vaatii alkuponnisteluja. Hyvällä suunnittelulla myös merkkaaminen saadaan tehtyä järkeväksi ja mahdollisimman kustannustehokkaaksi. UHF-tarroja on myös mahdollista tulostaa!

Mitä UHF-teknologia maksaa?

UHF-teknologiaan pohjautuvan järjestelmän hinta vaihtelee käyttötarkoituksen ja laajuuden mukaan:

  • UHF-tunnisteiden hinta lähtee tarratyyppisistä tunnisteista, jolloin puhutaan n. 10 sentin hintaluokasta. Koteloidut ja hyvällä IP-luokituksella varustetut tunnisteet saattavat nousta n. 10 euron hintaluokkaan.
  • Lukijalaitteiden hinta vaihtelee 500–5000 € välillä riippuen tehosta ja ominaisuuksista.
  • Ohjelmistojen ja integraatioiden kustannukset voivat olla muutamista tuhansista euroista kymmeniin tuhansiin.

Haluaisitko keskustella aiheesta enemmän?